ADHD/ADD - Det osynliga funktionshindret

ADHD/ADD - Det osynliga funktionshindret

söndag 16 oktober 2011

Är det mer accepterat att skriva om fysisk sjukdom?

Efter kommentaren har jag funderat lite kring det här att blogga om svåra ämnen. Jag läser ofta bloggar som människor med cancer och obotlig cancer skriver. De skriver om besked, väntan, sorg, glädje och rädsla som deras sjukdom för med sig. En blogg skrivs av Lotta Gray som jobbar som festredaktör på Se&Hör och drabbades av tjocktarmscancer 2008. Hennes blogg är oerhört offentlig eftersom hennes blogg läses av flera tusen människor varje dag.

Hon är snart förhoppningsvis friskföklarad, men skriver då och då om cancer och hennes rädslor kring detta. Även om andra som drabbats om cancer. Och om att lyfta fram detta viktiga ämne till allmänheten för att ej rädas för att prata om denna fruktansvärda sjukdom. Vissa kanske undviker dessa bloggar, pga rädslan för människans dödlighet. För mig började det som en process för att hantera min hypokondri, då terapin jag fick från psyket inte hjälpte mig. Jag har lärt mig att hantera den och lär mig att min ångest samlas i hypokondri, för att kunna bli mer verklig. När något blir jobbigt, översätts det direkt i fysiska smärtor och kan spinnas vidare till sjukdom. Men 9/10 gånger idag, klarar jag av att bryta tankarna.

Åter till temat bloggar och cancer. Dessa människor skriver ofta om deras sätt att hantera sin sjukdom och försöka att leva detta till trots. Att försöka hitta strategier att inte bara vara en sjukdom. Detta får mig att undra; är det mer acceptabelt och lite "finare" att blotta sig och sin fysiska sjukdom? Lotta Gray beskrev inte bara sina rädslor och ångest, hon visade sjukhusbesök, skrev om sin diarre´och magbesvär som hon drabbades av efter de opererat bort tumören i tjocktarmen. Porträtterade det "fula", den osminkade sanningen, utan att skämmas. Hon skrev om rädslan att behöva lämna sitt barn alltför tidigt, om hon inte blev frisk. Jag  påverkar alla i min närhet av mina svårigheter. Som mamma drabbas min barn. Detta är oundvikligt än hur mycket man försöker vrida sig ut och in för att i första hand klara av att hantera allt kring barnen.

Jag brukar (brukade) nervärdera mitt eget mående, eftersom det finns andra som har det värre. Jag brukade även tycka att varför ska jag klaga över psykisk sjukdom då det finns de som ofrivilligt drabbats av fysisk sjukdom, som förtvivlat försöker bli friska från detta. Genom medicinsk vetenskap och en portion av tur och hopp om att ödet inte leder dem till döden. Medan jag, som drabbades av psykisk sjukdom själv ska hantera detta. Att det är jag som orsakat detta och därför inte får klaga. Eller tidigare tänkte jag så. Idag är lidande för mig, oavsett orsak, något som en person själv upplever som är svårt. Och jag har ett funktionshinder, det är något jag föddes med. Något jag inte valde. Även jag får försöka lita på medicinsk kunskap, blandat med vetenskaplig kunskap för att vägledas för att själv kunna hitta strategier att hantera det som kommer med detta.

De som tillfrisknar från cancer eller trots det svåra med sin cancer brukar även beskriva det positiva med att de fått en annan syn på livet. Lever det mer fullt ut. Även jag, med ett funktionshinder, har inte bara svårigheter utan tillgångar som många andra kanske inte har. Och kan utveckla dessa om jag lyckas utveckla min förmåga att minska det svåra till att bli mindre hindrande i min vardag.

Men de som tycker att jag blottar mig, kanske också tycker att människor som skriver om sin egen kroppsliga sjukdom, deras barns svåra kroppsliga sjukdom, deras rädsla som föräldrar över deras barn och deras beskrivningar av barnets rädsla för sjukdomen och döden, också ska skämmas?
Jag hoppas inte det och jag hoppas att fler kan börja tycka, att all sjukdom/funktionshinder, kroppsligt som psykiskt, är värda att lyftas fram i ljuset. Att fler vill trotsa sina egna rädslor, eller förutfattade meningar och försöka lära sig något nytt som visar att personen som människa väljer att se sina medmänniskor och vilja att fokusera på det essentiella; att alla människor förtjänar att må bra.


Lite bilder från senaste dagarna

Fick göra EKG i fredags inför medicineringen.
Sen vidare mot Kemlabb för blodprover.
Blodstatus, leverstatus och S-GT
som mäter alkolkonsumering på något sätt.
Tur man kan tjuvkika på proverna och förstå
vad de egentligen tar för något.
Vidare mot blodcentralen för blodgivning.
Valde en apa till N, då H fått en häst förut.
Det lyste i ögonen då hon fick den!
Fick en nyckelring för att varit blodgivare i  tre år.
Men de lyckades spräcka båda kärlen
och det blev bara en halv dl blod. 
Sen blev det fredagsmys med Trpp, Trapp, Trull.
 Det bästa med hösten är värmeljus!
La mig framför "The Notebook" igår då
barnen somnat efter ännu mera godis.
Låg och snörvlade i min ensamhet,
det är den vackraste filmen jag sett.
Lillskruttan hittade kalsonger
imorse och spexade i dem.


Annars står det 1-0 till mig mot tvätten. Tvättade igårkväll, på en lördag, fast jag nästan glömde tog jag tag i det då jag kom på det. Skulle ändå som tidigare bara slänga den torkade tvätten i en balja, men jag vek den och la in den istället efter en stund.  Jag är fan stolt över mig själv!

Söndag, solen lyser och de underbara bilderna nedan som min duktiga kusin A tagit beskriver känslan perfekt!


Svar på en kommentar i föregående inlägg


vad är anledningen till att du för en blogg, och så otroligt personligt o utelämnande? från en undrande

.Jag började skriva blogg för flera år sedan och enda gången jag egentligen var konsekvent i mitt skrivande var när jag skrev om tiden då jag mådde som sämst. Jag läser själv inte heller bloggar om det inte är något genuint att läsa som jag själv har nytta eller intresse av (förutom vänners bloggar). Det jag skriver om mina barn och att jag lägger ut bilder på dem tycker jag inte skiljer sig från någon annan blogg. Förutom att jag blandar det med mina svårigheter, men det är iallafall så livet ser ut här hemma hos oss. Blandat med övervägande mycket kärlek och omtanke!

Jag har inget att dölja när det gäller att må dåligt eller tycka det är jobbigt kring saker i mitt liv som gäller detta, vilket nu visat sig vara ADD.

Jag berättar sällan om mina allra innersta känslor för andra och det är inte heller något jag lämnar ut här på bloggen. Ca 2-3 personer får höra om saker som är mitt allra innersta. Trots att mycket är ganska personligt här, eftersom det handlar svårigheter och händelser med medföljande känslor. Det är ändå något enormt mycket jag lämnar oskrivet, trots att man tror att man får se mer än vad man får. Jag väljer vad jag vill visa.  Jag skriver aldrig om specifikt om en händelser som inkluderar andra personer eller en viss person om det är alltför personligt.

Jag har valt att dela med mig av mig själv och det är för jag själv nätter i ända förut sökt efter bloggar för att hitta något slags igenkännande för att kunna komma ett steg närmare ett svar. Ofta tycker jag också att jag skriver riktigt långa tråkiga inlägg om t..ex. min tvätt. Det tror jag många anser vara tråkigt, men det kanske för någon är en hint om hur jag har det och de själva kan känna igen sig. Jag skriver också om något som jag anser är viktigt och om jag gör det på fel sätt, eller att det helt igenom är skamligt eller om andra anser att det inte gör någon nytta spelar ju egentligen ingen roll då. Man kan ju inte bara sitta och tycka mycket är viktigt utan att göra något, då försöker jag hellre och snubblar på vägen än inte försökt alls. Sen ger det mig något att skriva, jag tycker det hjälper mig att sortera en del.

Jag vet att människor dömer människor, oavsett om man är "normal", ADHD-are, gammal eller ung. Så även jag dömer andra även om jag väljer att inte låta ett första intryck påverka mig alltför mycket eftersom jag vet att det finns mycket annat om man vågar skrapa på ytan. Jag låter sällan heller andras åsikter om andra påverka mig, eftersom jag vet att de som oftast kommenterar är personer som inte känner människan ifråga. Jag kan också skilja på att hålla med om att något en människa gör kan vara dåligt, samtidigt som jag kan tycka att personen aldrig gjort mig något ont. Jag kallas ofta för godtrogen, den egenskapen har gett mig både glädje och sorg genom åren. Främst anser jag det vara en god egenskap, eftersom jag "endast" kan bli sårad men annars kanske hade kunnat missa något bra genom att inte tro på andra människors godhet.

Jag själv påverkas oerhört av hur andra människor ser på mig och vad som sägs om mig, jag har alltid varit hudlös. Allt har gått rakt igenom helt ofiltrerat. Jag har även kunnat tagit på mig andras känslor och andras misstag alltför många gånger. Men när det gäller att lämna ut de svaga sidor av mig som jag lämnar ut, så skulle aldrig någons åsikter kring det kunna få mig att inte skriva.

Den som vill läsa min blogg får göra det om de finner det givande och de som läser den och sitter och irriterar sig över något jag lämnar ut får helt enkelt hantera dom känslorna själv. Jag själv skulle inte sitta och slösa tid på att läsa en blogg som jag enbart tycker utlöser negativa känslor och irritation. Hoppas du som kommenterade på det föregående inlägget fick svar på din fråga, annars får du gärna fråga igen. Jag är inte alltid så bra på att uttrycka mig på ett kort och koncist sätt. Kanske jag svävade ut lite också, men jag hade svårt att tolka om du frågade ur intressesynpunkt eller om det var en dömande fråga. Egentligen spelar det ingen roll, om du fick svaret du önskade få. Och jag tycker bara det är bra om någon tar sig tid att ställa en fråga, vare sig den är negativ eller positiv. Det betyder att du påverkats av det jag skriver.

//Anna