ADHD/ADD - Det osynliga funktionshindret

ADHD/ADD - Det osynliga funktionshindret

tisdag 4 oktober 2011

Har länge letat...

... efter en sida som på ett bra sätt kan förklara ett psykiskt funktionshinder. Satt och googlade nyss och hittade en sida jag tyckte enkelt förklarade varför. Precis så som jag i början i min kontakt med min psykolog beskrev det. Jag sa att det är klart att det är jobbigt, eftersom jag aktivt måste tänka på allt jag gör. Nu ska jag borsta tänder, därför måste jag kliva upp, ta tandborsten och tänka i två minuter på att nu borstar jag tänderna (Som ett exempel). Att tänka på alla dessa små saker under en dag är överväldigande. Det får mig att känna som att en dag krävs endast för att orka med de "vanliga" sakerna man utför på en dag. Utredaren sa en sak till mig, som får mig att förstå varför det är så. Hon sa: "Om man behöver se 10 detaljer för att utföra en uppgift, kanske du hinner uppfatta 3-4 detaljer. Därför blir det svårt att utföra det som är tänkt".



Här är en del ur texten som passar in vid ADHD/ADD:

Psykiska funktionsnedsättningar
Vanliga funktionshinder är kognitiva funktionsnedsättningar. Personen vill men kan inte och kan därför uppfattas som slö, lat och ointresserad. Men så är inte fallet - orsaken är att hjärnan inte klarar att samordna alla signaler.
Kognitiva funktionsnedsättningar gör att man kan ha svårt att utföra vardagliga aktiviteter.
Exempel på problem i vardagen
 - svårt att komma i håg (minne)
 - svårt att ta initiativ till vardagliga aktiviteter (initiativ)
 - svårt att passa tider, att påbörja/avsluta i tid (tidsuppfattning)
 - svårt med ordning och reda (struktur)
 - svårt med avslappning och ro, sömnstörningar (stress)
 - svårt att vara delaktig i samhället (isolering)
De kognitiva nedsättningarna kan leda till att det påverkar:
 - förmågan att ta hand om sig själv i det dagliga livet
 - förmågan att umgås med andra - social kontakt
 - förmågan att arbeta eller delta i regelbundna aktiviteter
Detta kan innebära att en person med psykiska funktionshinder kan ha stora svårigheter i vardagen. De kognitiva nedsättningarna kan också göra att det är svårt för personen själv eller för andra i omgivningen att förstå svårigheterna i vardagen. Funktionsnedsättningen kan vara varaktig men kan även förekomma periodvis. Det fungerar ibland och ibland inte.
Om en person med psykiska funktionshinder inte går upp ur sängen på hela dagen, inte lagar mat, sköter sin hygien eller betalar hyran i tid kan det bero på en kognitiv funktionsnedsättning som hindrar personen att utföra dessa till synes mycket enkla vardagsaktiviteter. Funktionshindret är osynligt, vi möter en människa som ser, hör, kan tala och röra sig men saknar förmåga att använda sin syn, hörsel, tal och rörelseförmåga på ett adekvat sätt.
De kognitiva funktionsnedsättningarna kan ta sig uttryck på olika sätt:
  • Initiativ, planera, organisera, skapa struktur, motivera sig själv
    -  exekutiva funktioner
Man kan ha funktionshinder när det gäller att ta initiativ, planera, organisera och skapa struktur i vardagen, motivera sig själv. Sånt som vanligtvis kräver ytterst liten tankekraft, ett rutinmässigt mönster kan bli ett stort hinder i vardagen. I mötet med omgivningen kan det tolkas som man inte vill, fast det egentligen handlar om att man inte kan. Om man saknar ett automatiskt agerande kräver varje sak och moment man ska göra massor av mental kraft och kan vara oerhört ansträngande. Förmågan att fokusera och hålla kvar uppmärksamheten är ofta störd, man klarar inte sålla bort överflödiga intryck och enbart koncentrera sig på det viktiga. Det är därför inte så underligt att personer med psykiska funktionshinder saknar energi, blir trötta och drar sig undan.