ADHD/ADD - Det osynliga funktionshindret

ADHD/ADD - Det osynliga funktionshindret

fredag 2 mars 2012

Skattepengar

Något jag funderat på och jag vet, andra med mig, är vad våra skattepengar går till. Jag har inte alltför stor inblick i politiken, men borde inte folket kunna ha större inflytande i vad de används till?

Det finns för lite pengar.. Vi måste skära ner i skola och vården. I slutändan blir dom som arbetar med sjuka, sjuka själva. För dom går på knäna. Och de flesta tycker det är otroligt fel. Så mitt resonemang är och har länge varit; Kan vi inte minska tillskottet inom vissa områden? Jag tycker iallafall att vissa saker borde få finansieras i större grad av personen som vill ha tillgång till det. I Strömsund där jag bodde förut smällde man upp en stor, fet älg på torget. Den var ful och ärligt, hur många hade saknat en älg där? Det fyller ju absolut ingen funktion. Fulare blev den, för jag störde mig på den vare gång jag gick förbi den, eftersom jag tänkte på hur pengarna kunde använts bättre.

Så mitt förslag är, kan man inte göra fasta summor som går till olika områden. Så självklart dom stora pengarna går till just skola och omsorg i första hand. Och säg, tex en tredjedel ska skattebetalarna kunna bestämma själv till vad de ska användas. Många skulle nog skjuta in den summan i nödvändiga saker, som att människor ska få bättre vård. Vill jag ha kultur så får jag betala. Jag tycker att pengarna finnas, men att det i större grad ska få bekostas själv. I skolan drog dom ju in fruktstunden för skolan inte kunde finansiera det. För mig är det okej, men för vissa inte. En del i Sverige har faktiskt knappt råd med mat i slutet av månaden. Så om det får bekostad själv, varför inte låta oss betala för saker som inte är livsnödvändiga. Barn orkar inte en dag i skolan utan att få fylla på energi. Hur ska barnen kunna tänka en hel dag? Jag skulle däremot inte sova sämre om Umeå inte blev kulturhuvudstad 2014.

Men som sagt, har inte jättebra koll på hur det fungerar. Men för mig låter det som något som borde kunna göras. Pengarna behöver kanske inte komma utav högre skatt, utan av mer logiska prioriteringar. Jag skulle väldigt gärna höra varför det är som det är av någon politiker. Så jag kan förstå. Måste ju vara av en bra anledning man fördelar pengarna som man gör idag? Någon annan som tänkt på det? Eller vet svaret på min stilla undran?