ADHD/ADD - Det osynliga funktionshindret

ADHD/ADD - Det osynliga funktionshindret

torsdag 7 april 2011

TryggHansa försäkring

Har nyss pratat med TryggHansa angående ersättning vid sjukhusvistelse och ev ersättning vid arbetsoförmåga. För det första blev jag ju kopplad fyra gånger, en klassiker... Sen fick jag svara på massor av frågor angående hur länge besvären funnits och när vård uppsöktes första gången och angående min sjukhusinläggning i januari iår. Ja, det är ju så krångligt så man nästan inte orkar bry sig om att ansöka om ersättning. Dessutom låter det väldigt svårt att få någon ersättning ens, hon ingav inte mycket hopp direkt. Och om det skulle visa sig att jag har ett neuropsykiatriskt funktionshinder ger det ingen rätt till ersättning. Och detta är ju också något man orkar krångla med bland alla andra papper och övrigt krångel som medföljer sjukdomen i sig. Eller inte. Men å andra sidan är ju plånboken inte direkt fet då man går sjukskriven. Så alla pengar tages tacksamt emot.

Så nu ska jag få ett formulär om fullmakt för att de ska få beställa mina journaler. Sen görs en utredning och mest troligt kommer jag ju inte få någon ersättning skulle jag tro. Ja, alla dessa försäkringar. Tydligen är det mest fysiska sjukdomar och olycksfall som räknas som något att ersätta. Det är ju inte direkt ersättningsskyldigt att ge till någon som har en psykisk problematik. Men det är väl som övrigt i samhället. De med psykiska sjukdomar värderas lägst i rang av alla sjukdomar. Det är fult, det är ens förmåga att se på livet, det är något som anses vara påhittat nästan känner jag ibland. Vadå obalans i hjärnan, det handlar om ens förmåga att hantera livet. Punkt. Men jag måste ändå säga att den empati jag mottagit genom min fullständiga ärlighet denna gången om min problematik varit fin. Och när man berättar, så är det många som delar med sig av sitt eget med. Det är fint. Att slippa må dåligt i tystnad.

Ja, nu är det väl bara att ge sig på försäkringsbrev nummer två jag fått från afa genom landstinget. Det ser dock mer hoppfullt ut. Vore ju fint att värderas som sjuk av landstinget. Ja, att värderas som människa och yrkeskategori över huvudtaget när det kommer till landstinget...

Om man sovit gott en natt...

... är det nästan som skrivet i sten att det är omöjligt att kunna sova kvällen därefter. Att det här med dygnsrytmen ska vara så svår att reglera. Hur ska man då göra? Om man inte kan sova bra en natt, eftersom man sover dåligt natten efter. Ska man försöka sova halvtaskigt alla nätter då? Jag har verkligen varit positiv till min sömnutveckling med en rutin som bestått av rätt bra sömnrytm, med bra läggtid och att kliva upp samma tid varje morgon ha varit den största förbättringen. Att mornarna med barnen blir kaosartade, är för mig rätt okej i nuläget. För ändå så är det ju så att barnen styr upp mig, de ger mig rutiner, även om jag ofta har svårt att följa dem. Imorse sa H att vi var för tidigt på dagis. De leker ju fortfarande! Jag förklarade då att vi var lite sena även idag, men att vi oftast är ganska mycket sena. De missar ofta samlingen innan frukosten, tyvärr. Att jag då tjatar att vi måste skynda oss för att hinna på samlingen hjälper ju föga då det är 5 minuter innan det ska skyndas.

Jag bestämde hos psykologen att jag på kvällen skulle kolla igenom så allt var klart till dagen efter. Men det har jag inte gjort. Jag litar som vanligt på att jag fixar det på morgonen, att imorgon blir det rätt. Det tror jag faktiskt helhjärtat varje kväll. Det mesta har ändå kommit med denna vecka. Förutom att en handske glömdes hemma och H:s glasögon. Jag vet faktiskt inte i nuläget hur jag ska lyckas. Men packa väskan dagen innan då, tänker säkert många av er. Ja, om det vore så lätt...