ADHD/ADD - Det osynliga funktionshindret

ADHD/ADD - Det osynliga funktionshindret

fredag 18 mars 2011

Flickor utan utåtriktad hyperaktivitet

Jag har på senare tid fått lära mig att hyperaktivitet hos flickor kan sitta på insidan och ta sig uttryck som inåtvändhet och ett självdestruktivt beteende. Kriterierna för ADHD baseras på pojkar och deras symtom, precis som så många andra sjukdomar t.ex. kvinnor och symtom på hjärtinfarkt.
Intressant läsning i länkarna nedan där det resoneras kring detta.

http://adhd-npf.com/stress-flickor-utan-utatriktad-hyperaktivitet/
http://adhd-npf.com/kan-flickor-ha-adhd-1/

Det kommer inte spela någon roll om jag inte får en ADHD-diagnos för jag kommer inte släppa detta ämne. Jag tänker jobba med detta i framtiden, var så säker på det! På psyket var det många kvinnor som varit inne i rullarna länge i kontakt med psykiatrin som efter år utretts för ADHD och fått diagnosen. Till den grad att det kändes som nästan alla där i grunden hade ADHD. För om ADHD förblir obehandlad leder det ofta till samsjuklighet som psykatriska diagnoser, ångest och depressioner. Som skulle kunnat undvikas med bättre kunskap kring flickor och ADHD för tidig diagnos och hjälp i barndomen/ungdomen.

"Alice, on the other hand, is probably more likely to be labeled as a daydreamer, spacey, disorganized, maybe even lazy, and her difficulties are less likely to be addressed. Unfortunately, Alice may drift through the school years without intervention -- less likely to reach her full educational potential, frustrated at herself, struggling with self-esteem issues and perhaps even anxiety and depression."

“Most of the research has been done with boys, and as many as 50% to 75% of girls with ADHD are missed,” says Dr. Gurian who notes that boys are generally diagnosed around age 7, while girls are typically diagnosed around age 12. In other words, if these girls do receive a diagnosis, it occurs on average five years later than boys." http://add.about.com/od/childrenandteens/a/girls.htm

2 kommentarer:

  1. Heja heja!
    Ju fler vi blir som vrålar desto bättre.
    Fint med vårdpersonal ännu en gång som säger saker i stil med... "men du är mamma, man gör inte sådär då".
    Vem som helst får jobba som skötare på psyk och godtyckligt behandla människor som de vill.

    Fram för mer visdom och halshuggna....

    SvaraRadera
  2. Precis så är det för min äldsta, det har varit mycket grubblerier, depressionsperioder och "stänga in sig på sitt rum"...
    bara för att man inte lever rövare, så betyder det ju inte att man inte mår bra - det är de tysta som inte märks, tyvärr - men så är det ju med alllt.
    Ha en skön helg, nu med dina busar!
    Mvh Kin@

    SvaraRadera